Návrat do Silent Hill (DVD)

Pokračovaní hororu Silent Hill našimi kiny prosvištělo před několika měsíci téměř bez povšimnutí. My se k Návratu do Silent Hill dostáváme až v souvislosti s jeho uvedením na DVD. Bez zbytečných okolků je nutné podotknout, že podprůměrně vybavené DVD tento chabý film ze dna určitě nevytáhne.

Filmové adaptace videoher jsou bez výjimky tragédie. Samotný problematický vztah mezi médii a z něj vyplývající komplikovaná (ne)přenositelnost látky je jedna věc. V případě adaptace Silent Hill je však daleko zjevnějším problémem předpoklad filmových tvůrců, že tento typ adaptace může absolutně rezignovat na příběh a že jim úspěch (nebo aspoň zisk) zajistí pouze parazitující název a účast vybledlých hvězd.

První díl Silent Hill byl natočen v roce 2006 podle scénáře Rogera Avaryho a výsledkem byla poměrně neotřelá a vizuálně lákavá podívaná s tíživou atmosférou (avšak stále na hony vzdálená původní herní sérii). Komerční úspěch však nebyl ohromující a na filmové pokračování si fanoušci museli počkat dalších šest let.

Návrat do Silent Hill se odehrává několik let po skončení prvního filmu (jehož znalost je alespoň pro orientaci v postavách NUTNÁ). Heather se s otcem neustále stěhuje a snaží se skrývat, ačkoliv dívka pořádně netuší před kým. S blížícími se 18. narozeninami začnou Heather sužovat halucinace. V jejím okolí se začnou dít podivné věci a dívka zjišťuje, že je ve skutečnosti někým jiným, než si dosud myslela. Po sblížení s vlezlým spolužákem Vincentem a po zmizení otce se Heather vydává na jediné místo, kde může získat odpovědi na své otázky, do Silent Hill.

Od začátku je sledování Návratu do Silent Hill čiré utrpení. Tím spíše, že DVD verze je ochuzená o třetí rozměr, který film v kině dělal alespoň částečně koukatelným (opravdu s velkou rezervou). Snažit se porozumět naprosto zmatené příběhové linii je zcela marné a zbytečné, neboť se příběh pod ambicemi udělat alespoň ucházející 3D film poněkud drolí. Vše korunují někdejší áčkové hvězdy, jako Malcolm McDowell, Carrie-Anne Moss, Sean Bean nebo Ratha Mitchell, kteří hrají otřesné štěky. V hlavní roli Heather se ztrapňuje Adelaide Clemens, ale směle jí sekunduje Kit Harington, který ztvárnil „double-agenta“ Vincenta.

Že rozpočet zhubl na rozdíl od prvního filmu o více než polovinu, je doslova okem viditelné, tím spíše v DVD "ploché" verzi. Neoriginální cákance krve a létající končetiny jsou opravu směšné, stejně jako velké množství dalších speciálních efektů.

DVD obsahuje zvukovou stopu v češtině i angličtině (obojí v Dolby Digital 5.1), samozřejmostí jsou české titulky. Jinak žádnou speciální výbavou a přidaným materiálem DVD s filmem Návrat do Silent Hill neoslní.

Návrat do Silent Hill je obrovské zklamání po všech směrech. Jako film je otřesný a v nuzné DVD verzi pro něj neexistuje žádná polehčující okolnost. Návrat do Silent Hill nemá hororovou atmosféru ani není zábavný, mysteriózní, nebo teatrálně brutální a znepokojivý, je prostě nepovedený.

Michala Benešovská

Hodnocení:

Diskuse k článku

Přispívání je povoleno pouze přihlášeným uživatelům...
Diskuse k článku zatím neobsahuje žádný příspěvek.

Filmy

Návrat do Silent Hill 3D

(Silent Hill: Revelation 3D)

Režie: Michael J. Bassett

Další články v kategorii