Zlomené město

Film Zlomené město je klasická kriminálka, která vsadila na hvězdné obsazení. Po všech stránkách se však jedná o rutinní výkony a ani fádní příběh snímek na výsluní nevyšvihne.

Hollywoodské hvězdy jako Mark Walhlberg, Russell Crowe nebo Catherine Zeta-Jones už mají vybudované jisté postavení a zároveň každý z nich ve své kariéře udělal pár chyb. Ve Zlomeném městě ani jeden ze zmíněných výrazně neexceluje, ale předvádí vyrovnaný a standardní výkon, avšak občas můžete nabýt dojmu, že jsou poněkud bez energie. Takový je však celý film.

Bill (Mark Wahlberg) je policistou, který se rozhodne vzít spravedlnost do svých rukou. To nezůstane bez následků, ale díky intervenci samotného starosty New Yorku Hostetlera (Russell Crowe) sice Bill přijde o práci u policie, ale odsouzení se vyhne. Bill se začne živit jako soukromý detektiv a po několika letech se mu ozve sám starosta s podezřením, že mu je jeho žena Cathleen (Catherine Zeta-Jones) nevěrná. Navíc se v New Yorku schyluje k volbám a Bill se kvůli případu nevěry začne překvapivě zaplétat do politických a mocenských intrik, ze kterých není snadné se vymanit.

Rozplétání víceméně nepůvodní intrikánské zápletky není doprovázeno emocemi ani šokujícími zvraty. Všichni nezaujatě odříkávají své repliky a postavy působí jako oproštěné od veškeré lidskosti. Wahlberg hraje ex-policistu alkoholika se silně vyvinutým smyslem pro spravedlnost, přesto jeho výbuchy ani radosti nevyvolávají tu pravou odezvu. Crowe se pro roli úlisného, ambiciózního a bezskrupulózního politika výborně hodí a vzhledem k projektům, na kterých pracoval před Zlomeným městem, se jedná o pokrok. Zeta-Jones si zahrála mírně odulou první dámu New Yorku, čímž se už definitivně redukuje její herecký rozsah, který ještě donedávna obsahoval role dam o generaci mladších.

Režisér Allen Hughes prokázal, že je řemeslně zdatný filmař. Avšak stejně jako v případě jeho někdejšího snímku Z pekla, se mu ani v případě Zlomeného města nedaří využít potenciál žánru ani tématu a výsledek je opět rozpačitý.

Zlomené město nemá spád a ničím nezaujme. Nenapíná a vyžaduje minimální mentální účast diváků. Je klasickou detektivkou se všemi klišé, ale je to především nedostatek dynamiky a energie, jež způsobují, že Zlomené město působí tak nudně a tuctově.

Michala Benešovská

Hodnocení:

Diskuse k článku

Přispívání je povoleno pouze přihlášeným uživatelům...
Diskuse k článku zatím neobsahuje žádný příspěvek.

Filmy

Zlomené město

(Broken City)

Režie: Allen Hughes

Další články v kategorii