Robert Downey Jr. - rebel, talent, Iron Man

Představitel nafoukaných, ale charismatických frajírků oslaví za dva roky padesátku. Jaká byla dosavadní bouřlivá kariéra Roberta Downeyho Jr.?

Robert Downey Jr. se narodil v roce 1965 do umělecké rodiny, jeho otcem je režisér Robert Downey, matka Elsie Downey je herečkou. Již v dětství se Robert Junior objevil ve snímku svého otce Pound (1970), přesto se jeho herecká kariéra rozjížděla pozvolna. V mládí odcestoval studovat do Londýna, ale brzy začal mít problémy s drogami a alkoholem, které ho neopustily ani po návratu do Spojených států.  Na konci 80. let žil s herečkou Sarah Jessica Parker, se kterou se seznámil při práci na filmu Prvorozený (1984), ale vztah se po čase rozpadl. V roce 1987 si Downey zahrál ve snímku Feťáci, který představoval zlom v jeho kariéře.

V roce 1992 byl obsazen do hlavní role životopisného snímku Chaplin (podílel se i na soundtracku) a za svůj výkon získal nominaci na Oscara, za tuto roli obdržel i cenu BAFTA. Ve stejném roce se Robert oženil s modelkou Deborah Falconer. Skandální soužití trvalo čtyři roky. Ze vztahu vzešel Robertův první syn Indio.

Později na konci 90. let se výrazněji projevil v televizním seriálu Ally McBealová, ve kterém krátce účinkoval v roli advokáta Larryho Paula (zajímavostí je, že se v této roli opět projevil jako zdatný zpěvák). Za svou seriálovou roli byl oceněn Zlatým glóbem. Na sklonku milénia se Downey objevil ve filmech jako Trhák pana Bowfingera, Šerifové, Perníkový dědek, Černá a bílá nebo Skvělí chlapi.

Robert absolvoval několik odvykacích terapií, které opakovaně vzdával a plnil tak bulvární plátky svými skandály. Jeho drogové problémy vyvrcholily zatčením a následným uvězněním. K herectví se naplno vrátil v roce 2003, opět si zazpíval v muzikálovém filmu Zpívající detektiv a ve stejném roce přišel s filmem Gothika pro Roberta životní zlom. Při natáčení nezajímavé Gothiky se totiž sblížil s producentkou Susan Levin, se kterou se o dva roky později oženil. Od té doby se začala výrazně profilovat i Robertova další kariéra.

V novém tisíciletí se Downeymu dařilo po všech směrech a začal se objevovat v ambiciózních a komerčně atraktivních produkcích. Před tím, než přišel první Iron Man, si Downey zahrál například ve filmech Dobrou noc a hodně štěstí, Kiss Kiss Bang Bang, Zodiac a narkomana si zopakoval v pozoruhodném snímku Temný obraz z roku 2006.

V roce 2007 se objevila role, která se pro Roberta Downeyho Jr. stala ikonickou – Tony Stark, nabubřelý milionářský hejsek a zároveň hi-tech superhrdina Iron Man. Poloha charismatického nafounkance Robertovi sedla a podobně jako Tonyho Starka zahrál i postavu geniálního slavného Sherlocka Holmese ve stejnojmenném snímku Guye Ritchieho z roku 2009. Za roli Sherlocka Holmese získal Zlatý glóbus.

V roce 2008 se Downey dočkal další nominace na Oscara, tentokrát za vedlejší roli ve snímku Bena Stillera Tropická bouře. V roce 2010 si Downey podruhé zopakoval Tonyho Starka v pokračování Iron Mana, o rok později přišlo také pokračování Sherlocka Holmese nazvané Sherlock Holmes: Hra stínů.  Postavu Tonyho Starka/Iron Mana Robert neopustil ani v minulém roce, kdy jej opět zahrál v Avengers.

A Iron Mana se Downey nezbaví ani do budoucna, nejen že zde máme premiéru již v pořadí třetího dílu Iron Mana, ale v plánu je také pokračování hitu Avengers, ve kterém Iron Man nemůže chybět. A je-li třeba, vždy se Downey coby Tony Stark/Iron Man mihne v kterékoliv marvelovské adaptaci.

Robert Downey Jr. má za sebou více než čtyři desítky filmů a dalo by se říct, že je momentálně na vrcholu své kariéry. A co se týče jeho v současné době nejslavnější role – Iron Mana, tak dokud bude Downey dostatečně atraktivní a fyzicky zdatný, nebude mít o práci nouzi. Nicméně nezbývá než doufat, že se Downeyho nesporný herecký talent projeví také v rozmanitějších rolích.

Michala Benešovská

Související články

Diskuse k článku

Přispívání je povoleno pouze přihlášeným uživatelům...
Diskuse k článku zatím neobsahuje žádný příspěvek.

Filmy

Iron Man

Režie: Jon Favreau

Iron Man 2

Režie: Jon Favreau

Iron Man 3

Režie: Shane Black

Další články v kategorii