Zombieland - recenze

Internetový gigant Amazon rozjel společně se Sony Pictures vlastní sérii založenou na úspěšném snímku Zombieland. Nový seriál je v nabídce prostřednictvím služby Instant video zdarma ke zhlédnutí. Podařilo se využít slibný potenciál?

Pro posuzování seriálového Zombielandu je nutné zvážit několik skutečností. Především se nejedná o přímou konkurenci vysokorozpočtových seriálů amerických kabelovek, ale o koprodukční počin s omezeným rozpočtem, který je určen primárně k uvádění prostřednictvím internetu. Přesto výprava a speciální efekty nedopadly zdaleka nejhůře. Největší a nejmarkantnější výtkou se pro mnoho diváků stalo obsazení.

Woody Harreleson byl v roli charismatického Tallahasseeho nahrazen Kirkem Wardem, jehož projev inklinuje spíš k pivnímu humoru a Tallahassee se v jeho pojetí mění v přihlouplého burana. Podobně dopadl také Columbus, titulní postava a autor sebereflexivních bonmotů i užitečných pravidel pro přežití, kterého si ve filmu zahrál Jesse Eisenberg. V seriálové verzi se coby Columbus představil Tyler Ross, subtilní až dětský kňoura, který vedle vyvinuté Maiary Walsh, která ztvárnila Wichitu (ve filmu v podání Emmy Stone), vypadá nepatřičně. Prostřednictvím "důmyslné" kličky se scenáristé vyhnuli rozpracovávání jejich milostného vztahu, který by v tomto případě působil maximálně trapně. V roli malé Little Rock se v seriálu objevuje hvězdička Izabela Vidovic.

Problém nastává také při zcela neskrývaným parazitováním na původním filmu. Na scénáři k seriálu spolupracovali autoři filmové verze Paul Wernick a Rhett Reese, avšak vsadili na přímočarost až prostoduchost, čímž se od původního kousavého humoru značně odklonili. Celkové směřování nového Zombielandu je zřejmě logickým vyústěním, neboť jeho režisérem se stal Eli Craig, který na sebe upozornil v roce 2010 komedií plnou buranského humoru Tucker & Dale vs. Zlo

Seriál nejprve představuje absurdní zrození Tallahasseeho, následuje rázná elipsa a jsme už ve společnosti známé čtveřice přeživších, která tragický zánik civilizace a zamoření světa nemrtvými bere značně s humorem. Ale stále stejní lidé se omrzí, a proto se skupinka rozhodne vyhledat novou nenakaženou krev, aby se jejich řady rozrostly. To vede k sérii neuvěřitelných příhod, respektive k neustále se opakujícímu vzorci, který rámuje hrubozrnný humor. Nakonec se Tallahassee a jeho gang rozhodne vydat se na cesty a dojet k bájné vesničce přeživších. Jejich putování se stává předmětem pro další díly.

Svým pojetím a strukturou se Zombieland přibližuje sitcomu. Situační gagy střídají přisprostlé hlášky a zcizující sebereflexivní promluvy k divákům. Svou stopáží se rovněž vymyká dnešním seriálům a vystačí si s pouhými dvaceti minutami (běžná sitcomová délka).

V exteriérových i interiérových scénách je patrný skromnější rozpočet, ale zjevně není cílem vykreslit znepokojivou a komplexní vizi post-apokalyptického světa. Zombies obývající seriálový Zombieland se zatím výrazně nepředvedly a téměř by se daly spočítat na prstech jedné ruky. Jejich provedení není příliš precizní, ale v kontextu sitcomového ladění seriálu záměrně nevyvolávají hrůzu (přesto se zde vyskytuje relativně dost krve, avšak ta ve své světlé variantě rovněž nepůsobí příliš hrozivě).

Reakce na seriálový Zombieland jsou zatím rozpačité. Zároveň vzhledem k produkčnímu a distribučnímu zázemí zde není příliš velký příslib razantní změny v orientaci seriálu. Na druhou stranu se jedná o působivý počin, který využívá specifický a obrovský distribuční kanál a v tomto ohledu přichází Zombieland v pravou chvíli. Může se tak stát důležitým mezníkem, i velké společnosti se poslední dobou začínají otevírat novým možnostem (viz HBO).

Zombieland je sitcom, který je situovaný do světa chodících mrtvol. Neoplývá sofistikovaným humorem ani velkolepými efekty, ale třeba pomůže přečkat dlouhé čekání na filmové pokračování Zombielandu.

Michala Benešovská

Diskuse k článku

Přispívání je povoleno pouze přihlášeným uživatelům...
Diskuse k článku zatím neobsahuje žádný příspěvek.