300: Vzestup říše

V roce 2006 natočil Zack Snyder veleúspěšnou a opěvovanou adaptaci komiksu Franka Millera. Snímek 300: Bitva u Thermopyl se rychle stal kultovní záležitostí. Vizuálně propracované a přestylizované filmové dílo, situované do univerza řeckých bájí a pověstí, se nyní dočkalo pokračovaní.

Millerovu neskrývaně surovou a svéráznou verzi mytologické bitvy pojal Snyder jako explozivní a hyperstylizovaný vizuální masakr. Snyderův snímek se rovněž pyšnil hvězdným obsazením a pompézní vizuální orgie prošpikoval nezbytnými drsnými hláškami a slow-motiony.

Na tento odkaz nyní navazuje pokračování nazvané 300: Vzestup říše, jehož režie se ujal poměrně nezkušený izraelský filmař Noam Murro, který na rozdíl od Snydera nedisponuje repertoárem atraktivních spektáklů. Snyder však film neopustil a u Murrova pokračování je podepsán společně s Kurtem Johnstadem jako scenárista a jako producent.

Děj Vzestupu říše se odehrává na moři, kde dochází ke střetu řeckého vůdce Thermistokla (Sullivan Stapleton) s Peršany vedenými Xerxesem (Rodrigo Santoro) a zákeřnou Artemisií (Eva Green). Z původní sestavy se také vrátí Lena Headey v roli královny Gorgo.

Skvěle nasvícená lesklá těla vypracovaných herců a proudy krve v geniálně choreograficky vystavěných bojových scénách se zde stanou nezpochybnitelným trademarkem budoucí „třístovkové série“ (další pokračování nás neminou). Úžasné CGI definitivně zpečetí fakt, že scénář odsunutý na druhou (a další) kolej, není u tohoto typu produkce na závadu.

Nová "třístovka" se podbízivě předvádí v sérii úchvatných trailerů, ale otázkou zůstává, nakolik se Noam Murro projeví v komplexním celku jako technicky zdatný režisér, přece jen je pokračování tolik vychvalovaného kultovního snímku velké sousto.

Premiéra plánovaná na rok 2013 musela být kvůli náročné postprodukci odložena, ale nyní je opulentní 300: Vzestup říše konečně tady. V březnu vstoupí Murrovo dílo do tuzemských kin, stejně jako podobně laděné Pompeje Paula W. S. Andersona nebo Aronofského očekávaný Noe. Podaří se této pseudomytologické rubačce uspokojit Snyderovy rozmazlené obdivovatele? V tomto ohledu může 300: Vzestup říše jen příjemně překvapit.

Související články

Diskuse k článku

Přispívání je povoleno pouze přihlášeným uživatelům...
Diskuse k článku zatím neobsahuje žádný příspěvek.

Filmy

300: Vzestup říše

(300: Rise Of An Empire)

Režie: Noam Murro

Další články v kategorii