We Own the Night

Phoenix, Walhberg, Duvall. Tato trojice se představí coby rodina bojující proti ruské mafii v novém filmu Jamese Graye, We Own the Night.

Po loňském veleúspěchu Scorseseho Skryté Identity je gangsterský a především policejní motiv u filmů námětem velice vděčným. Oscarový karambol z minulého roku se letos pokusí překonat téměř neznámý režisér James Gray, který si s parádně sestaveným hereckým ansáblem připravil drsný akční thriller We Own the Night. O čem je a kdy se k nám dostane?

New York, současnost. Ruská mafie vlastní různé městské instituce, a když se někdo z policistů snaží jejich nekalé praktiky zastavovat, většinou přichází o život. Do přesně takové situace se dostává velitel jednotek Burt Grusinsky (Robert Duvall) se svým synem Josephem (Mark Walhberg) – čestní a kvalitní muži zákona, kteří představují pro špičky gangsterů velkou hrozbu. Aby přežili, pokusí se spojit s Burtovým druhým synem, Josephovým bratrem, Bobbym (Joaquin Phoenix). Ten si v životě vybral jednoduší cestu – cestu byznysu. Je majitelem velkého nočního klubu a užívá si vína, žen a zpěvu. Jenže zároveň je pod ochrannými křídly Rusů, kteří by jej jen neradi viděli za mřížemi. Postaví se tedy Bobby svým chlebodárcům a připojí se k rodině?

Jméno Jamese Graye ovšem navzdory skvostnému hereckému obsazení (v menší roli se představí i Eva Mendes) vyvolává spíše pochyby. Tento sváteční režisér má za sebou v rozmezí třinácti let pouze dva filmy a ani jeden z nich nebyl nijak úspěšný či kritikou přijímaný. Ten o něco slavnější, krimi Temná Zákoutí z roku 2000, navíc dokázal světu, že Gray rozhodně nepatří mezi hereckou špičku, i když s sebou dokáže vzít na palubu výborné herce (i tehdy to byl Phoenix s Walhbergem). Ale podle prvních recenzí (z premiéry na festivalu v Cannes) by se mohlo jednat o příjemné krimi stojící na výkonech herců a husté atmosféře. My se snad dočkáme někdy v průběhu jara.

Související články

Diskuse k článku

Přispívání je povoleno pouze přihlášeným uživatelům...
Diskuse k článku zatím neobsahuje žádný příspěvek.

Filmy

Noc patří nám

(We Own the Night)

Režie: James Gray

Další články v kategorii