Kritici: Oscara získá píseň Falling Slowly

Filmoví kritici ze Spojených států už mají jasno. Oscara za nejlepší píseň letos získá duo Irglová a Hansard za skladbu Falling Slowly. A to zní více než dobře.

Předávání Oscarů je za dveřmi, což s sebou logicky přináší stále víc a víc spekulací, kdo letos prestižní zlaté sošky získá. V jedné kategorii už mají američtí filmoví kritici poměrně jasno. Oscara za nejlepší píseň totiž podle nich dostane skladba Falling Slowly, kterou má na svědomí frontman irské skupiny The Frames Glen Hansard a jeho přítelkyně, česká muzikantka Markéta Irglová. Oba si zahráli hlavní role v ceněném nízkorozpočtovém snímku Once režiséra Johna Carneyho.

Skladba Falling Slowly je nominována spolu s písní Raise It Up ze snímku August Rush a třemi skladbami (Happy Working Song, So Close a That´s How You Know), které zazněly v Kouzelné romanci. To by prý mohl být pro posledně zmíněný snímek kámen úrazu, pro Once naopak velké plus. Skladby z Kouzelné romance si totiž podle kritiků navzájem příliš konkurují a Akademie by tak podle nich mohla dát netradičně přednost písni z nezávislého filmu.

Hansard a Irglová jsou zatím celkem v klidu. Poslední dny před Oscary vystoupili v Hollywoodu na několika večírcích, věnovaných hlavně podpoře jejich majstrštyku Once. Zahrát by měli i na samotném galavečeru v Kodak Theatre, a to právě píseň Falling Slowly. Ta se málem dočkala stáhnutí nominace díky investigativcům z časopisu Týden, kteří zjistili, že zřejmě porušuje rovnou tři ustanovení v pravidlech Akademie filmových věd a umění. Při jejich striktním výkladu tak skladba nemusela být vůbec nominována. Zjištění se ale nakonec víceméně obrátilo proti samotným novinářům, zvlášť v Česku se díky článku strhla vlna nevole proti tomu, že by na jeho základě měla být píseň stažena. Nakonec se tak nestalo, Akademie totiž nominaci potvrdila. Ještě, že tak! **04

Diskuse k článku

Přispívání je povoleno pouze přihlášeným uživatelům...
Diskuse k článku zatím neobsahuje žádný příspěvek.