Harry Potter a Princ dvojí krve

Filmovou ságu Harryho Pottera určitě nemusím představovat, jelikož zasáhla snad každého. Ohromná reklamní masáž valící se na nás ze všech stran láká na šestý díl. Je o co stát?

Již po šesté se už téměř dospělý Harry Potter vydává do Školy čar a kouzel v Bradavicích a ani tento rok v nich nebude bezpečno – tím si můžete být jisti už při velké akční scéně, kterou tento film začíná. Smrtijedi (stoupenci Pána zla - Lorda Voldemorta) se totiž vydávají podnikat své útoky i do světa obyčejných lidí. Vliv Lorda Voldemorta se každým dnem zvyšuje. Draco Malfoy, v podstatě už hlavní záporná postava, dostal jistý úkol a Harry při výuce narazí na učebnici Prince dvojí krve, která mu pomáhá dosahovat výborných školních výsledků. Za účelem objasnit nesmrtelnost Voldemorta přesvědčí Albus Brumbál svého dlouholetého přítele a bývalého profesora Křiklana, aby se vrátil do Bradavic. Musí z něj totiž dostat vzpomínku na velice zásadní rozhovor s ještě studentem Tomem Raddlem.

Takový příběh si přímo říká o temnou atmosféru, ovšem celou dobu se v podstatě probírá jen jedno - láska. Naši hrdinové jsou už téměř dospělí a milostných příběhů obsahuje snímek víc než dost. Velkou zásluhu má na těchto částech hlavně Ron a i když jsou s Hermionou velcí přátelé, obdivovatelky přicházejí úplně odjinud a pro svůj úspěch se neštítí ani použít některý z lektvarů. Samotná Hermiona tajně miluje Rona, na kterého potichu žárlí, zatímco on si jí nevšímá. Je fakt, že Ron je vůči ní docela slepý a scéna, kdy Ron dostane pusu a Hermiona uteče na chodbu, kde se rozbrečí, je zahraná velice věrohodně a působí dost nešťastně. I Harry se nám zamiluje a tentokrát rovnou do Ginny Weasleyové! Jenom mi hlava nebere, kam zmizela Cho Changová... Že by měl Harry každý díl jinou partnerku, nebo jenom důvod jejího zmizení není upřesněn? Samozřejmě se budete smát, a to u teenagerovských vtipů, protože většina z nich je obzvlášť povedená, především stojí za zmínění scéna s Lektvarem štěstí.

Ale nemusíte se bát, že by se z toho staly Prci prci prcičky v kouzelnickém prostředí - pořád je to ten klasický Harry Potter a po dvou dílech se konečně vrací i famfrpálový zápas! Naopak příznivci rodiny Dursleyových budou zklamáni, ve filmu byla tato část opět vynechaná, ale to mně nijak netrápilo. Pokud se mi něčeho zdálo málo, pak to byly ty vzpomínky profesora Křiklana, do kterých Harry s Brumbálem nahlédnou pouze 3x - na druhou stranu, pokaždé to stojí za to. Asi tak ve třech čtvrtinách filmu navíc značně přituhne a dočkáte se toho na co čekáte – velice zajímavého odhalení a hlavně výborného finále! Pokud jste knihu nečetli a nevíte, jak příběh končí, určitě se nechte překvapit, protože takhle překvapivý konec žádný předchozí díl neměl.

Z čeho jsem měl opravdu radost, byla hudba. Konečně nezapomíná na povedené motivy z minulých dílů a celkově na mě působila velice dobrým dojmem. Všechny akční scény, ač jich je minimum, jsou precizně natočené a musím uznat, že Yates opravdu umí - a i když se scénárista soustředil především na rozvíjení charakterů, takže je celý děj strašně ukecaný, vůbec mi to nevadilo. Zajisté není lehké diváky zaujmout i v momentech, kdy se na plátně nic moc neděje, ale právě to Yates umí! Prostor dostaly přesně ty postavy, které jsou oblíbené - kromě hlavní trojky se často objevuje Ginny, Brumbál, Malfoy a už zmíněný nový profesor Křiklan, kterého jsem si velice rychle oblíbil. Trochu více prostoru by si zasloužila Lenka Láskorádová, která působí velice příjemně.

Pakliže si jsou první dva díly od Columbuse podobné jako vejce vejci, u Davida Yatese to vůbec neplatí. Princ dvojí krve je úplně jiný než Fénixův řád – méně temný, méně akční, více zaměřený na vedlejší dějové linie. Přesto, nebo možná právě proto, se mi tento film líbil a skvěle jsem se při jeho sledování bavil. Kdoví, možná je to tím, že jsem Prince dvojí krve viděl zatím jen jednou, ale jako celek se mi moc líbil, i když v něm jsou některé sekvence opravdu silně prostříhané a divák neznalý knihy může být občas zmatený, stejně tak jako já. Ještě tak 15 minut navíc by snímku jen prospělo a to i přesto, že patří mezi ty nejdelší v celé sérii. Tento díl dělí diváky na dvě skupiny – jedné se vůbec nelíbí a nadává na přehnanou lehkost vyprávění, ta druhá a zřejmě početnější, jej však hodnotí jako doposud nejlepší v celé sérii. A já se alespoň prozatím řadím k té druhé.

Hodnocení:

Související články

Diskuse k článku

Přispívání je povoleno pouze přihlášeným uživatelům...
Diskuse k článku zatím neobsahuje žádný příspěvek.

Filmy

Harry Potter a Princ dvojí krve

(Harry Potter and the Half-Blood Prince)

Režie: David Yates

Další články v kategorii