Star Wars: Epizoda IV – Nová naděje (1977)

Před dávnými časy, v předaleké galaxii, konkrétně na planetě Země v roce 1977 jeden nezávislý filmář jménem George Lucas natočil svoji sci-fi pohádku „Star Wars“.

Už během natáčení spousta herců litovala, že se k tomuto projektu upsala a jen málokdo nečekal pěkný propadák. Při natáčení totiž všichni znali jen scénář určený své postavě, který navíc absolutně nedával smysl. Když se ovšem všechno dalo dohromady, stal se takový menší zázrak – úspěch byl obrovský a o nějakém propadáku nepadlo ani slovo. V té době byl totiž sci-fi žánr tak trochu vybrakovaný a právě Star Wars přinesly zbrusu nový směr – mix pohádky, dobrodružství a romantiky - to vše zabalené do sci-fi... a úspěch byl na světě!

Příběh není třeba nijak podrobně rozebírat, neboť ho zná skoro každý – Impérium v čele s Darthem Vaderem vládne galaxii pevnou rukou, rytíři Jedi – ochránci míru a spravedlnosti – byly vyhlazeni, a malá skupinka Rebelů v čele s princeznou Leiou usiluje o svobodu. Když se Rebelům podaří získat tajné plány nejmocnější zbraně zákeřného Impéria – Hvězdy smrti – ukryje je Leia do droida R2-D2, který společně se svým společníkem C3PO odletí v záchranném modulu na zapadlou a chudou planetu Tatooine. A dál už je to jednoduché – potkají Luka Skywalkera (syna Dartha Vadera, svého času Anakina Skywalkera), Obi-Wana Kenobiho (Anakinův mistr), pašeráka Hana Sola s Chewbaccou a vydávají se nejen zachránit unesenou princeznu, ale také bojovat za svobodu v galaxii…

Herecké výkony jsou zcela jistě skvělé, ale na nich film nestojí ani nepadá. Mark Hamill v roli Luka působí správně nevinně a odvážně, Oscarový herec Alec Guiness předvádí bravurní výkon moudrého vysloužilého mistra a půvabná Carrie Fischer hraje jako o život. Zlatým hřebem programu je stále hrající Harrison Ford v roli Hana Sola, což je dle mého názoru hned po Indiana Jonesovi jeho nejlepší životní role!

Kdo by neznal R2-D2. Tento malý modrobílý droid se za 30 let dočkal obrovské popularity, stejně jako C3-PO, Chewbacca, Jabba the Hutt a další nelidské postavy. V tom tkví úspěch Star Wars - každičký záběr obsahuje spoustu a spoustu různých detailů, ve filmu je několik stovek druhů bytostí a leckteré z nich objevíte až po několikanásobném zhlédnutí. Uznávám, že tvůrcům tenhle aspekt musel dát hodně práce.

Hodnotit efekty je v dnešní době poněkud neobjektivní, protože se za 30 let objevilo hned několik různě upravovaných verzí, naposledy v roce 2004. Pokud mám hodnotit tu nejnovější, která je na DVD, tak ta má samozřejmě efekty už na takové úrovni, že by se za ně nemusel stydět žádný nový vysokorozpočtový hollywoodský trhák. Ještě se sluší dodat, že ve své době byla úroveň efektů na naprosté špičce, a to i při velice malém rozpočtu!

Dalším trumfem je atmosféra, která je tak hustá, že by se dala krájet. Pokud máte kvalitní domácí kino, film vás dokonale vtáhne do děje. Naprostou samozřejmostí je pak skvělý zvuk, obzvlášť báječná a nezapomenutelná hudba Johna Williamse, která je kouzelná, velkolepá a snadno zapamatovatelná.

Star Wars: Epizoda IV – Nová Naděje je prostě klasika. Má dokonalý svět a vše promyšlené do posledního detailu. I v dnešní době působí naprosto jedinečně, takže pokud jste tento první díl šestidílné ságy (ano, začalo se 4. dílem díky přeházené chronologii) neviděli, okamžitě se zvedněte, běžte do půjčovny a pusťte si jej na DVD. Doporučuji dívat se s anglickým zvukem a českými titulky! Dalším dílem je Impérium vrací úder, o kterém si povíme příště. Ať vás provází síla!

Související články

Diskuse k článku

Přispívání je povoleno pouze přihlášeným uživatelům...
Zobrazena strana 1 / 1 | příspěvky zobrazeny od nejnovejších a jako vlákna
« předchozínásledující »
Seraph
17
Seraph | 10.09.2007 23:17:35
0
hh, mam to stejny jak [b]Steppengoat[/b]. Taky jsem to videl 1000000000x ale presto nevim kam jakej dil patri,ci jka se jmenuje. Takze bud jsem taky nebo jsou divny ty, co si to pamatujou heh
Rosomak
15
Rosomak | 09.09.2007 18:24:40
0
Jeste ted si pamatuju, jak jsem jako malej pobihal s nalepovacim albem Star Wars a menil samolepky, jen abych dostal tu s Hanem Solem:)) Jako malyho me to neuveritelne moc zasahlo a i kdyz ted uz koukam na celou serii z jinyho pohledu (ty novy dily mi puvodni trilogii pekne zkazily) porad ve mne vzbuzuje ono nostalgicky povzdechnuti...:D
Jillen
17
Jillen | 09.09.2007 14:02:18
0
Já zase Star Wars žeru, jsme k nim hodně nekritický i když po spoustě stránkách patří do koše a já si to uvědomuju, ale když člověk něco miluje, myslí srdcem a ne hlavou...to sem zažil jen s touhle sérií
Ondřej
83
Ondřej | 09.09.2007 13:54:51
0
Já jsem Star Wars sérií v podstatě naprosto netknutý - vždycky mi to přišlo jako ztráta času. Možná kvůli tomu, že jsem nikdy sci-fi moc neholdoval...
Marty
76
Marty | 09.09.2007 13:13:35
0
videl jsem to snad petkrat tuhle slavnou trilogii... a stejne si furt nepamatuju jak se jmenuji jednotlive dily ani o cem vlastne kazdy z nich je :) no nejsem divny?
Zobrazena strana 1 / 1 | příspěvky zobrazeny od nejnovejších a jako vlákna
« předchozínásledující »

Filmy

Hvězdné války: Epizoda IV - Nová Naděje

(Star Wars: Episode IV - A New hope)

Režie: George Lucas

Další články v kategorii