Star Wars: Epizoda VI - Návrat Jediho (1983)

Poslední díl staré trilogie s názvem Návrat Jediho natočil v roce 1983 dnes již zesnulý režisér Richard Marquand. Ten zareagoval na obrovský úspěch prvních dvou dílů a přidal k fenoménu i nové prvky.

Han Solo byl zmražený do karbonitu a odvezen námezdním lovcem – Bobba Fettem - na planetu Tatooine velkému gangsterovi a neohroženému vládci – Jabbovi the Hattovi, který na něj kvůli nesplacenému dluhu vypsal vysokou odměnu. Luke Skywalker se ho chystá osvobodit a ještě ke všemu přivést svého otce, Dartha Vadera, na světlou (tu „správnou“) stranu Síly.

Musím uznat, že po vážném Impériu vrací úder je Návrat Jediho spíše odlehčený snímek. To dokazuje hned první půlhodinka, která je doslova nabitá kýčovitými dialogy a scénami, které se do Star Wars vůbec, ale vůbec nehodí. Když si tento film pouštím, vždycky pár kapitolek přeskočím, neboť část u Jabby the Hutta opravdu nemusím. Když už si myslíte, že je Návrat Jediho odpad, jakoby se filmu ujali úplně jiní lidé – od útěku z Jabbova paláce je nudy totální minimum a opět nastupuje skvělá zábava a výborné dialogy.

Hlavním padouchem už ani není Darth Vader, nýbrž Darth Sidious, který je pro Luka Skywalkera mnohem větším nebezpečím. Naši hrdinové tentokrát skončí na planetě Endor, která je doslova plná lesů. A poprvé se na scéně objevují Evoci, potvůrky, které na světě vydělaly miliony dolarů. Jakkoliv je Jar Jar Binks ze Skyrté hrozby infantilní, Evokům tohle nehrozí. Jsou roztomilí a tak nějak do toho světa sedí.

Pokud jsou tu nějaká překvapení, pak je to Ian McDiarmid, kterému role Dartha Sidiouse nádherně sedla – opravdu si tu roli vychutnává a je to nejen vidět, ale i slyšet – jeho dokonalá mluva nemá nejmenší chybičku a pokud se budete dívat na česky dabovanou verzi, hanba vám! To ale platí i o dalších hercích - třeba taková Carrie Fisher zde vypadá nejlépe ze všech tří starých epizod.

Co se charakteru snímku týče, pak romantika poněkud ustoupila stranou – díky tomu, že Luke zjistí, že je nejen otec Dartha Vadera, ale i bratr princezny Leii, má Han Solo svoji pozici zcela jistou. Trošku více přibylo komických situací, a můžete hádat, kdo na nich má největší zásluhy – samozřejmě droidi a Ewoci. A teď to hlavní – přibylo akce! Ve druhé polovině snímku jí je opravdu hodně, což ještě nic neznamená, ovšem to, že je výborně zpracovaná už stojí za potlesk.

Hodnotit Návrat Jediho je trošku složité. Máme tu první půlhodinku, která nestojí za nic a je více než nudná, avšak zbytek snímku je zpracován stejně dobře, ne-li lépe, jak Impérium vrací úder – výborné efekty, nádherná hudba, nápadité dialogy atd. Rád bych opět dal plné hodnocení, ale to již bohužel nejde – Návrat Jediho není dokonalý film ani neudává nový směr. Pouze pokračuje v zavedených kolejích a první čtvrtina jízdy je poněkud drncavá. Zbytek je ovšem jedním slovem skvělý.

Související články

Diskuse k článku

Přispívání je povoleno pouze přihlášeným uživatelům...
Diskuse k článku zatím neobsahuje žádný příspěvek.

Filmy

Hvězdné války: Epizoda VI - Návrat Jediho

(Star Wars: Episode VI - Return of the Jedi)

Režie: Richard Marquand

Další články v kategorii