Star Wars: Epizoda II - Klony útočí (2002)

Tři roky po uvedení Skryté hrozby do kin se na stříbrných plátnech objevila druhá epizoda s názvem „Klony útočí“. Vzal si George Lucas, kterému byla vytýkána přílišná dětskost Skryté hrozby, poznámky k srdci?

Děj se odehrává deset let po událostech z prvního dílu a opět se setkáváme s našimi známými hrdiny – dospívajícím Anakinem Skywalkerem, Padmé, Obi-Wanem Kenobim a dalšími. Tentokrát se však zlo již začíná vyzbrojovat na záměrnou válku a v senátu to vře – u moci je tajemný kancléř Palpatine, na senátorku Padmé někdo spáchal atentát a v Anakinovi se začíná probouzet temná strana Síly.

Anakin doprovází Padmé chránit na její domovskou planetu, překrásnou Naboo a zamilují se do sebe. Obi-Wan Kenobi mezi tím pátrá po tajemném námezdním lovci jménem Jango Fett a začíná zjišťovat, že nepřátelé jsou zřejmě i v řadách Jediů, mezi nimiž značně dominuje tajemný hrabě Dooku.

Zatímco se scénář od Skryté hrozby značně poučil a celý děj je velice zajímavý, o dialozích to bohužel neplatí. Hlavně v milostných scénách totiž působí značně divadelně a nepřirozeně a to tak, že to až tahá za uši a málokdo si toho nevšimne. V ostatních částech jsou však dialogy celkem dobré a nemají žádnou větší chybu. Děj je už o něco temnější a propracovanější, v řadě scén můžeme najít řadu odkazů na současnost – tajné ozbrojování, byrokracie v Senátu a další.

Akční části snímku jsou vyvedeny velice obstojně a zde musím pochválit ILM za skvělou práci. Stačí jen vypnout mozek a nechat oči užívat si tu nádherně zpracovanou akci. Bitva na Geonosis je tak skvělým vyvrcholením předešlých události. Komediální scény také úplně nezmizely, na čemž mají zásluhu opět známí drodi.

Musím se zmínit i o hudbě. Celý soundtrack stojí na hlavním romantickém motivu „Across the Stars“, který je následně rozvíjen i dalšími motivy. Upřímně uznávám, že je úžasný! Další skladby jsou standardní, což u Johna Williamse znamená – skvělé.

Pakliže jsem první epizodě vytýkal nepovedeného mistra Yodu, zde to ani trochu neplatí. Pomocí počítačových technologií konečně vypadá k světu a jeho animace vám vezmou dech, zvlášť v závěrečném souboji s hrabětem Dooku. Ale ani Yoda není jediným tahákem - například vodopády na Naboo jsou nádherné, jakoby vypadly přímo z ráje, věčně pochmurná a propršená planeta Kamino, na níž mořské vlny řádí tak, že to až nahání strach - to vše prostě nemá chybu.

Klony útočí jsou velice dobrým filmem, který poodkrývá další část ságy Star Wars. Oproti Skryté hrozbě jde o mnohem lepší podívanou, tak trochu zkaženou nepovedenými a kýčovitými dialogy a přílišným natahováním některých částí.

Související články

Diskuse k článku

Přispívání je povoleno pouze přihlášeným uživatelům...
Diskuse k článku zatím neobsahuje žádný příspěvek.

Filmy

Hvězdné války: Epizoda II - Klony útočí

(Star Wars: Episode II - Attack of the Clones)

Režie: George Lucas

Další články v kategorii