Jodie Foster

Americká herečka a filmařka Jodie Foster se filmu věnuje od útlého dětství a k herectví má přirozený talent. Během její kariéry jsme ji mohli vidět v řadě významných filmů, ve kterých jasně ukázala své kvality.

Jodie Foster se narodila 19. října roku 1962 v Los Angeles jako Alicia Christian Foster, jméno Jodie, pod kterým se proslavila, jí dali její sourozenci coby přezdívku. Jodie se před kamerou poprvé objevila ve třech letech, kdy začala hrát v reklamních spotech. Jako dětská herečka byla Foster velice vytížená, brzy přišly role v televizních seriálech jako například Mayberry R.F.D, The Doris Day Show, Adam-12 nebo Bonanza.

Brzy prorazila i na stříbrné plátno, v roce 1972 si zahrála dceru někdejší sex-bomby Raquel Welch ve filmu Kansas City Bomber a nezapomenutelnou postavu ztvárnila také v o dva roky pozdějším snímku Alice už tu nebydlí. Největší pozornost však vzbudila svým výkonem v kultovním filmu Martina Scorseseho Taxikář, kde si zahrála nezletilou prostitutku. Za tuto roli byla ve svých třinácti letech poprvé nominována na Oscara.

Koncem 70. let se stala hvězdou nenáročných snímků studia Disney jako Podivný pátek nebo Candleshoe, titulní roli měla také v hororu Děvčátko, které bydlí na konci ulice. Tato éra byla v kariéře mladé herečky velice plodná a Jodie si zahrála dále například ve veselém muzikálu Alana Parkera Bugsy Malone a do kontroverznějších poloh se dostala ve filmu Adriana Lynea Liščata. V tomto období začala být mladá herečka pronásledována psychopatem Johnem Hinckleym, který na Jodie chtěl zapůsobit spácháním atentátu na tehdejšího prezidenta USA Ronalda Reagana.

I přes pracovní vytížení Jodie úspěšně absolvovala studium literatury na Yale a mohla se dále naplno věnovat herecké kariéře. Jedna z nejzajímavějších rolí, které v tomto období Jodie dostala, byla ve snímku Znásilnění, kde hrála oběť hromadného znásilnění. Za svůj výkon v tomto filmu získala v roce 1988 svého prvního Oscara. O tři roky později přišla patrně nejslavnější role Jodie Foster. V roce 1991 ztvárnila začínající agentku FBI Clarice Starling ve filmu Mlčení jehňátek. Film byl obrovským úspěchem a Jodie Foster se ve 28 letech stala světově uznávanou hereckou hvězdou a získala druhého Oscara. Po tomto úspěchu začala režírovat. Jejím režijním debutem se stalo drama Človíček Tate, ve kterém si také zahrála. Jako režisérka působila dále u filmu Domů na svátky. Oba filmy byly dobře přijaty kritiky, jejich komerční úspěch však nebyl příliš oslnivý.

V 90. letech si Jodie zahrála například ve filmu Nell, kde jí sekundoval Liam Neeson. Za tento snímek byla opět nominována na Oscara. Známá je také její postava Annabelle Bransford z westernové komedie Maverick, kde hraje společně s Melem Gibsonem.

Později koncem 90. let se Jodie ve filmech neobjevovala tak často. Důležitou roli dostala ve filmu Kontakt z roku 1997. Film se stal hitem a Jodie vynesl nominaci na Zlatý glóbus. Úspěch zaznamenal také snímek Anna a král z roku 1999. V roce 2002 zaskočila Jodie za kolegyni Nicole Kidman v thrilleru Davida Finchera Úkryt. Její dceru si v tomto snímku zahrála začínající hvězdička Kristen Stewart. Film uspěl u diváků i finančně. Po Úkrytu se Jodie věnovala nezávislým filmům a návrat k hollywoodské produkci podnikla až v roce 2005, kdy se propůjčila k béčkovému thrilleru Tajemný let.

O něco lépe dopadl film Spojenec z roku 2006, ve kterém si Jodie zahrála po boku Denzela Washingtona a Cliva Owena. Následoval další temný thriller Mé druhé já, za který byla nominována na Zlatý glóbus. Thrillerové tažení ukončila v roce 2008 komedií Zapomenutý ostrov. V roce 2011 se na place opět sešla s Melem Gibsonem v dramatu Pan Bobr, snímek Jodie rovněž režírovala.

Skvěle napsanou postavu Foster přesvědčivě zahrála v konverzačním dramatu Bůh masakru, který natočil Roman Polanski v roce 2011. Nutno podotknout, že tento snímek stojí na hereckých výkonech všech čtyř hlavních postav, které dále hráli Kate Winslet, Christoph Waltz a John C. Reilly.

Své soukromí si Jodie Foster pečlivě střeží. Je matkou dvou synů a nedávno se rozešla se svou dlouholetou partnerkou producentkou Cydney Bernard. Nejnovějším filmem, ve kterém můžete Jodie Foster vidět je sci-fi Elysium, které má v těchto dnech českou premiéru.

Michala Benešovská

Diskuse k článku

Přispívání je povoleno pouze přihlášeným uživatelům...
Diskuse k článku zatím neobsahuje žádný příspěvek.