The Serpent (Had) - recenze skvělé minisérie

Je slizký jeho had, protože to had je. Had s velkým H. Charles Sobhraj se vydává na děsivou jízdu, za níž zbyde jen spálená zem… A on - všech manipulátorů král.

To si takhle vyrazíte do Bangkoku jako backpacker, seznámíte se s jistým odborníkem na cennosti, užíváte si pohody... Rázem se vám chce zvracet, a když očekáváte pomoc, chcete zvracet ještě víc. A vida - máte co dočinění s Charlesem Sobhrajem.

Tahle kreatura v hávu solventního obchodníka jedná zcela vypočitatelně: jde po krku západním turistům, u nichž je předpokladem naditá peněženka… Spirála se roztáčí, hon myši na kočku začíná.

Seriál The Serpent byl původně uveden zkraje roku 2021 na britské veřejnoprávní BBC, ale práva na něj chytře zakoupil Netflix - a udělal dobře. The Serpent se právem od začátku dubna drží na čele žebříčku sledovanosti, což se dá přisoudit hned několika faktorům.

Thrillerová oblíbenost roztáhlá do několika epizod je nekonečná, zásadní ale je, jak je ztvárněna, což se zrovna v tomto případě díky vycizelovanému scénáři, který průběžně pracuje s několika časovými rovinami a při sledování je tak třeba dávat velký pozor, protože se děj neustále hýbe dozadu a dopředu, podařilo zcela.

The Serpent

Nadto je The Serpent skvělá dobovka umocněná výpravou, v níž je znát solidní rozpočet. Atraktivní lokace v podobě Thajska či Nepálu hovoří za vše. Celé to i díky přesným kostýmům hýří barvami a ač se děj odehrává z převážné části v 70. letech, iluze je díky inteligentnímu snímání kamery takřka dokonalá.

Tvůrci si dopomáhají některými dobovými záběry, s nimiž pracují tak důmyslně, že si s obrazem 4:3 hrají tak, že jej v určitém momentu zaostří a roztáhnou. Dávají tak vzpomenout na časy dávno minulé, kdy bylo širokoúhlé plátno mnohdy exkluzivní, avšak velmi vyhledávanou záležitostí.

Osmídílné sérii vévodí precizní výkon francouzského herce Tahara Rahima (Samba, Prorok), jehož kamenná tvář se seladonským vzhledem s asijskými prvky jako by skutečnému Sobhrajovi z oka vypadla. Zdatně mu sekunduje oblíbená britská herečka, uhrančivá Jenna Coleman (Než jsem tě poznala, Viktorie) v podobě jeho přítelkyně Marie-André.

Mezinárodní (Velká Británie, Francie, Nizozemsko aj.) casting i těch nejmenších rolí se obecně velice povedl a jediné, co se dá vytknout, jsou trochu odfláklé masky v momentě, kdy se děj přenáší o dvě dekády dopředu. Je to ale pouze jedna z mála nedotažeností, které v mini-sérii hledat.

The Serpent je velmi zručně natočenou mrazivou, nelítostivou a cynickou jízdou Bikini Killera, jehož skutečný předobraz stále žije kdesi v nepálském vězení, kde je odsouzen na doživotí. A jistě mu hlavě léta rotuje, jak se dostat ven, i když do toho nápravného zařízení vlastně tak moc chtěl…

Hodnocení: 9 / 10

Video

Hodnocení:

Diskuse k článku

Přispívání je povoleno pouze přihlášeným uživatelům...
Diskuse k článku zatím neobsahuje žádný příspěvek.

Filmy

Had

(The Serpent)

Režie: Hans Herbots, Tom Shankland

Další články v kategorii