Bratři Coeni ovládli HFCS

Thriller Tahle země není pro starý byl ohodnocen jako nejlepší film na předávání cen HFCS. Jaké je celkové pořadí a kdo si pravděpodobně půjde pro Oscara?

Rozdávání cen filmům z roku 2007 se konečně rozjíždí. Již za týden se budou předávat Zlaté Glóby, po Oscarech asi nejprestižnější filmové ceny. Jednou z prvních vlaštovek ovšem bylo předávání tzv. ceny Houstonských kritiků (HFCS), která často hýbe sázkovými kurzy a její vítěz se často stává i žhavým kandidátem na Oscara. Pokud by se tedy podle jejich výběru měli rozdávat ceny Akademie, zvítězil by v hlavní kategorii opus bratří Coenů, Tahle země není pro starý. Prezident HFCS, Nick Nicholson, si vítězný snímek pochvaloval a zároveň podotknul, že Joel a Ethan Coenovi mají ještě hodně munice k vystřílení a že i přes některé umírněnější filmy z poslední doby, neztratili svůj osobitý styl.

Cenu za nejlepší režii si ovšem neodnáší zmiňovaní bratři, ale démonický režisér Tim Burton za jeho Sweeney Todda. Ten podle prvních recenzí dosahuje opravdu výborných kvalit a Tim se po Mrtvé nevěstě opět vrací na vrchol. V dalších významných oceněních, herci a herečce v hlavní roli, zvítězila Julie Christie za snímek Daleko od ní (v Čechách již kupodivu vyšel na DVD – kdo chce mít při Oscarech navrch, ať si jej rychle obstará) a vítězem v mužské kategorii je Daniel Day-Lewis za olejářský western Až na krev. Day-Lewis je mezi herci něco jako výjimečný klenot. Nehraje příliš často, ale když jej kamkoliv obsadí, dokáže si film ukradnout sám pro sebe. Vzpomeňme třeba na Posledního Mohykána nebo Gangy New Yorku.

Ceny za vedlejší role si odnesli Javier Bardem za Tahle země není pro starý a Amy Ryanová za její roli v Gone Baby Gone. Velkým překvapením těchto cen je ovšem snímek Jasona Reitmana (syna Ivana Reitmana, tvůrce Krotitelů duchů a původem Čechoslováka z Komárna) Juno. Příběh s Ellen Page v hlavní roli totiž vyhrál cenu za scénář a v celkovém žebříčku filmů skončil na krásném druhém místě. Speciální cenu nejviditelnější osobnosti roku, čili herce, který byl často vidět v kvalitních snímcích, si vysloužil Philip Seymour Hoffman.

VÝSLEDKY PŘEDÁVÁNÍ CEN HFCS:

Nejlepší film – Tahle země není pro starý

Nejlepší režie - Tim Burton, Sweeney Todd: Ďábelský holič z Fleet Street

Nejlepší herec v hlavní roli - Daniel Day-Lewis, Až na krev

Nejlepší herečka v hlavní roli - Julie Christie, Daleko od ní

Nejlepší herec ve vedlejší roli - Javier Bardem,Tahle země není pro starý

Nejlepší herečka ve vedlejší roli - Amy Ryan, Gone Baby Gone

Největší výkon celého štábu - Hairspray

Nejlepší scénář - Diablo Cody, Juno

Nejlepší animovaný film - Ratatouille

Nejlepší kamera – Zabití Jesseho Jamese zbabělcem Robertem Fordem

Nejlepší dokument - The King of Kong: A Fistful of Quarters

Nejlepší cizojazyčný film – Skafandr a motýl

Nejlepší soundtrack - Dario Marianelli, Pokání

Nejlepší píseň - "Falling Slowly" z filmu Once

Žebříček nejlepších filmů:

1. Tahle země není pro starý

2. Juno

3. Pokání

4. Michael Clayton

5. Útěk do divočiny

6. Sweeney Todd: Ďábelský holič z Fleet Street

7. Skafandr a motýl

8. Než ďábel zjistí, že seš mrtvej (Pekelný plán)

9. Soukromá válka pana Wilsona

10. I'm Not There

Související články

Diskuse k článku

Přispívání je povoleno pouze přihlášeným uživatelům...
Diskuse k článku zatím neobsahuje žádný příspěvek.