Mechanik

V poslední době vyzdvihovaném filmové žánru mysteriózního thrilleru se film Mechanik od režiséra Brada Andersona jistojistě neztratí. Krom velmi depresivní zápletky a excentrického příběhu můžeme zaměřit pozornost také na neuvěřitelný herecký výkon Christiana Balea, jenž si ve filmu zahrál hlavní postavu Trevora Reznika. Jeho nasazení, které pro samotnou roli vyhublého pracovníka továrny obětoval je vskutku obdivuhodné.

Odporné jméno, pro odporného kostlivce

Trevor Reznik. Mechanik, sirotek a možná ještě něco víc. Jeho zásadním problémem je naprostá nevyrovnanost a zejména nespavost. Celý rok nezahmouřil oko a stále se točí v kolotoči černých a depresivních myšlenek, jenž zachází i do úplných extrémů. Hubne každým dnem o několik kilo a jeho propadlé tváře nejdou přehlédnout. Po ošklivé nehodě v práci při níž jeden zaměstnanec přichází o ruku se Trevorův stav zhoršuje. Potkává v své (ne)realitě záhadnou postavu mohutného Ivana, jenž tvrdí, že je novým zaměstnancem na jeho pracovišti. Když však zjišťuje, že zaměstnavatelé o žádném Ivanovi nikdy neslyšeli, začíná excentrická honba za pravdou, kdo vlastně Trevor Reznik je. Útěchu nalézá Reznik u prostitutky Stevie nebo u půvabné servírky na letišti, Marie.

Bez oběti není vítězství

"Chrisi na tuhle roli musíš zhubnout jasné? Ano, rejžo...". Jenže nikdo nečekal, že z osmdesátikilového herce Christiana Balea a později také představitele nového Batmana, přijde před kameru jen kost a kůže. Bale totiž zhubl na neuvěřitelných 50 kilo a utrhl tak rekord v tomto neskutečném hereckém nasazení. Celý filmový štáb měl pusu až dokořán, když Bale dorazil na první den natáčení s propadlými tvářemi a naprosto anorektickou postavou. Přiznal, že každý den jedl pouze jablko a plechovku s tuňákem. Navíc chtěl zajít do uplných extrémů a zhubnout kvůli roli Trevora Reznika na neskutečných 45 kilo. To však tvůrci odmítli z obavy o Baleovo zdraví. Zhubl by totiž neuvěřitelných 35 kilo.

Deprese na každém rohu

Nejde se nedivit americkým filmařským studiím, že scénář k filmu Mechanik odpálkovali jak míček za hřiště. Dokonce ho označili za "velmi podivný" a odmítli ho jakýmkoliv způsobem podpořit. Scénárista Scott Kosar a Brad Anderson nakonec film natočili a úspěšně dokopali do cíle ve Španělsku.

Nic na tom nemění fakt, že se celý film táhne ve velmi ponuré a vybledlé formě. Sekvence vyhrocených částí se náhle přesouvají do úplně jiných koutů filmu, jenž naopak řeší ty předešlé. Do toho všeho lítá městem vyhublý Bale a řeší své vlastní výplody a halucinace v nichž se utápí celý rok. Z tohohle mysteriózního puzzle se v závěru skládá vskutku chladný příběh s ještě chladnějším vyvrcholením.

Mechanik zklamal i nezklamal. V poslední době oblíbený žánr psycho trhilleru nejspíše splnil na jedničku, ale zvládl by to možná i za kratší stopáž. Místy se totiž příběh točí kolem naprosto zbytečných věcí, co jsou pro úplné pochopení samotného snímku k ničemu. A žebra Bale také nemusel vystrkovat. Fuj.

 

Diskuse k článku

Přispívání je povoleno pouze přihlášeným uživatelům...
Diskuse k článku zatím neobsahuje žádný příspěvek.

Filmy

Mechanik

(El Maquinista)

Režie: Brad Anderson

Další články v kategorii