Mlha

V roce 2007 natočil přední tvůrce Frank Darabont adaptaci Kingovy stejnojmenné povídky o invazi podivných krvežíznivých stvoření a hrstce přeživších uvězněných v obchodním domě. Mlha teď připlula jako další díl Hororu čtvrteční noci.

Jakmile se hovoří o spolupráci Franka Darabonta a Stephena Kingova, jistě se každému milovníkovi filmu vybaví Zelená míle a Vykoupení z věznice Shawshank, snímek, který je tradičně na vrcholu divácky nejoblíbenějších filmů všech dob a v TOP 250 americké Imdb se pyšní nejvyšším ratingem vůbec.

Vedle zmíněných hitů se nenápadně krčí televizní Mlha, béčko táhnoucí se nepřesvědčivě od první minuty až k srdcervoucímu vyvrcholení (a vleče se dobré dvě hodiny). Přitom se povídka nijak nevymyká z Kingova standardu a Darabont v době natočení už dávno platil za hollywoodské eso.

Malé městečko se probouzí po mohutné bouři do ponurého rána. Z hor, kde se nachází vojenská základna, se začne valit podivná mlha. David Drayton, profesionální kreslíř filmových plakátů, vyráží s malým synem do místního obchoďáku, kde je brzy uvězněn se skupinou dalších nic netušících lidí, protože všudypřítomná mlha je plná agresivních zrůd. Brzy se však ukáže, že daleko větší nebezpečí se ukrývá v chorých myslích lidí uvniř než v mlze venku.

Podivný morální rozměr Kingova díla, který mnoho filmařů obejde, zde v kombinaci s některými mizernými hereckými výkony a opravdu pokleslým CGI působí úsměvně. Mlha je plná důvěrně známých tváří, ale jména herců si jen stěží vybavíte. Profesionálním béčkařům a chronickým hercům vedlejších rolí vévodí pokračovatel lambertovského odkazu Thomas Jane v hlavní roli. Po jeho boku se objevují herci, které později Darabont využil v seriálu Živí mrtví, jako Laurie Holden, Jeffrey DeMunn a Melissa McBride.

CGI efekty by nebyly uvěřitelné ani na konci 90. let, tedy v době, ze které zřejmě technika jejich zpracování pochází. Bohužel stejně neuvěřitelné jsou i toporné herecké výkony, které jsou místy až iritující (projevy zoufalství v podání Thomase Janea jsou opravdu nesnesitelné, stejně jako neustále "plující" kamera). Vratkou paranoidní atmosféru strachu ještě navíc rozbíjí absence zásadních zvratů a teatrálně vyostřené konflikty.

Mlha mohla být solidním béčkem se vším všudy, ale účast Darabonta přece jen vyvolává určitá očekávání a jednoznačně se jedná o nejhorší kombinaci Darabont & King, která se kdy na televizních obrazovkách objevila. 

Michala Benešovská

Související články

[Trailery]
[Trailery]

Diskuse k článku

Přispívání je povoleno pouze přihlášeným uživatelům...
Diskuse k článku zatím neobsahuje žádný příspěvek.

Filmy

Mlha

(The Mist)

Režie: Frank Darabont

Další články v kategorii